• +2000 gode kundeanmeldelser

 • 3 års garanti på alt udført arbejde

 • Indeklima godkendte efterbehandlinger

Fordele og ulemper ved trægulve


Gulvbrædder, parketgulve og lamelgulve; der er mange muligheder, når det kommer til trægulve, men hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige typer?

“Trægulv” er en bred betegnelse for gulve, der er bygget op af træ. Drømmer du om ét i dit hjem, skal du tage højde for træsort, udformning, holdbarhed og levetid; du skal altså sætte dig ind i de forskellige gulvtyper, så du får det trægulv, der passer til dine behov.

De mest almindelige trægulve er gulvbrædder, parketgulve, lamelgulve og laminatgulve. Vi har taget et kig på de fire kategorier, og giver dig her både fordele og ulemper.

 

(Afslebet plankegulv)

 

 

(Afslebet parketgulv)

Gulvbrædder og -planker

Gulvbrædder er massive brædder af træ, der er høvlede, så de får en fin og glat overflade. De fås i flere tykkelser, bredder og længder afhængig af træsort, og med massive gulvbrædder giver du dit hjem en snert af elegance og eksklusivitet.

Der er flere fordele ved massive gulve. Først og fremmest har brædderne en smuk overflade, hvor træets naturlige aftegninger er tydelige. Dernæst er de nærmest uopslidelige, da de kan slibes igen og igen, hvis de med tiden bliver slidte at se på.

Fordi brædderne er massive, monteres de på strøer eller bjælker, og de er både behagelige at gå på og giver en god akustik i rummet. Samtidig medvirker massive gulvbrædder til et godt indeklima, fordi de optager og afgiver fugt til rummet.

Der er naturligvis også ulemper ved massive gulve. Træ er et naturligt materiale, og det betyder, at det “arbejder” – og det kan ses. Massive gulve udvider sig, når det er fugtigt og trækker sig sammen igen, når det bliver tørt.

Vælger du et massivt trægulv, skal du altså acceptere, at der vil komme revner og sprækker i takt med, at årstiderne ændrer sig.

Få et uforpligtende tilbud

Parketgulve

Parketgulve er en yderst populær gulvtype i de danske hjem.

Den helt store fordel ved parketgulve er, at de har en lav fugtighed, og derfor svinder de sjældent ind efter montering. Du undgår altså de revner, der opstår, når massive gulve arbejder.

Samtidig er det muligt at lægge parketgulvene i flere forskellige mønstre, fx sildebensparket eller fletparket, og det giver nye muligheder til indretningen.

Sidst men ikke mindst kan parketgulve slibes flere gange – dog ikke så mange gange som massive gulve – og det betyder, at de kan holde i mange år.

Ulempen ved parketgulve er, at træet er savet op og behandlet, og derfor får du ikke samme smukke åretegninger som ved massive brædder.

 

 

(Sildebensparket som trænger til afslibning)

Lamelgulve

I modsætning til gulvbrædder og parketgulve består lamelgulve ikke af ét stykke træ, men derimod af en trelagskonstruktion: bunden er ofte af nåletræ, mens midten er en træbaseret plade som MDF, spån eller krydsfinér og det øverste lag er et slidlag af træ.

Tykkelsen på slidlaget er som regel 2-12 mm afhængig af lamelgulvets kvalitet.

Lamelgulvets fordel er, at det ikke svinder i bredden på grund af kernen i midten, der er lavet af en træbaseret plade. Derfor vil der ikke opstå revner, når årstiderne skifter.

Men der er også ulemper ved lamelgulve, og det handler først og fremmest om holdbarheden. Hvis det øverste slidlag kun er 2 mm, kan gulvet ikke slibes, når det bliver slidt gennem årene. Er det over 2 mm, kan det slibes få gange, og dermed forlænges holdbarheden en smule.

Derudover er sammensatte gulvmaterialer mere påvirkelige i forhold til fugt; det kan trænge ned til spånpladen, der i værste tilfælde kan svulme op. Derudover kan limen også blive svag over tid, og derfor vil enkelte stave måske løsne sig.

Sidst men ikke mindst har lamelgulve ikke akustiske egenskaber, ligesom de heller ikke forbedrer indeklimaet.

Laminatgulve

De færreste anser laminatgulve som værende et trægulv, men kernen er den samme som i lamelgulvet. Forskellen er, at laminatgulvets slidlag ikke er lavet af træ, men består ofte af et 2 mm tykt plastmateriale – som regel med fotografisk print af træ.

Fordelen ved laminatgulvet er, at det ikke skal overfladebehandles – og alligevel er det virkelig slidstærkt.

Ulempen for mange er, at overfladen på et laminatgulv er kunstig i forhold til ægte trægulve. I dag er detaljerigdommen dog stor, når det kommer til produktion af laminat, og derfor kan det faktisk være svært at se forskel.

Samtidig kan laminatgulve ikke repareres med en gulvafslibning, da slidlaget er lavet af plastik, og sidst men ikke mindst kan det være sårbart overfor fugt, som kan trænge ned i samlingerne og få overfladen til at løsne sig.

Læs flere indlæg
Martin
Gulvmand
Philip
Gulvmand
Tobias
Marketing
Nicolai
Content ansvarlig
Markus
Kundeservice
Dan
Kundeservice
Stefan
Indehaver
Kim
Gulvmand
Danijel
Kundeservice
Anders
Marketing
Arkadius
Maler
Marco
Gulvmand
Adam
Kundeservice

Gulvafslibning i København

Hos Gulvkanonen er vi specialister i gulvafhøvlinggulvafslibning og efterbehandling af trægulve. Vores hovedkontor ligger i København, og hele virksomhedens fundament bygger derfor på gulvafhøvling og gulvafslibning i hovedstadsområdet. De seneste 10 år har vi dog vokset os større og større, og det betyder, at vi i dag ikke kun tilbyder gulvafslibning i København – vi dækker hele landet.

Vores speciale er afhøvling, afslibning og efterbehandling af trægulve, trapper og træterrasser, og vi hjælper både private kunder og virksomheder – uanset omfanget af opgaven.

God service og professionel rådgivning er nøgleordene i alt, hvad vi gør. Derfor har vi herunder samlet alt, hvad der er værd at vide om gulvafslibning i København og resten af landet. Så læs med og bliv klædt godt på til at træffe det bedste valg for renoveringen af dit trægulv, din træterrasse eller din trappe.

FAQ: Bliv klar til gulvafslibning i København

Vi oplever, at der er mange spørgsmål fra kunderne i forbindelse med en kommende gulvafslibning. Spørgsmålene omhandler alt fra afdækning og støv til tørretid.

Herunder har vi samlet de spørgsmål, vi oftest møder. Finder du ikke det svar, du har brug for, er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi har åbent nu

Vi har åbent for telefonisk kontakt nu, så ring til os, og få et uforpligtende tilbud.
Ring os op

Vi har åbent nu

Vi har åbent for telefonisk kontakt nu, så ring eller skriv til os for et uforpligtende tilbud.
Ring på 71 96 91 91
 • Såfremt du har billeder af gulvet, så vedhæft venligst nedenfor.
  Slip fil her eller
  Max. file size: 128 MB.

  Vi har lukket for telefontid nu

  Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest. Få et uforpligtende tilbud

  Vi har lukket for telefontid nu

  Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest. Ring på 71 96 91 91
  • Såfremt du har billeder af gulvet, så vedhæft venligst nedenfor.
   Slip fil her eller
   Max. file size: 128 MB.

   Vi har lukket for telefontid nu

   Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest.
   Få et uforpligtende tilbud

   Vi har lukket for telefontid nu

   Men vi kan ringe dig op så snart vi åbner. Efterlad en besked, og vi kontakter dig snarest.
   Ring på 71 96 91 91
   • Såfremt du har billeder af gulvet, så vedhæft venligst nedenfor.
    Slip fil her eller
    Max. file size: 128 MB.