
Ludbehandling af gulve har mange fordele for både dig og dit gulv. Men hvordan ludbehandler man et gulv med et flot og holdbart resultat til følge? Det kan du læse mere om her, hvor du får vejledning til opgaven.
Denne artikel er en del af vores gør-det-selv-kategori med tips og gode råd til dine egne projekter.
Valget af efterbehandling til trægulve kan i nogle tilfælde være udfordrende. En gulvbehandling med lud er dog et populært valg, hvis man eksempelvis har et gulv i en lys træsort. Lud hæmmer nemlig træets gulningsproces, så det holder sig lyst længere. Uanset om du vælger naturlud eller hvid lud, kan lud dog ikke stå alene som overfladebehandling. Det skal derimod suppleres af en slutbehandling, som lak, olie eller sæbe.
Skal du selv i gang med at behandle dit trægulv, kan du med fordel læse vores tips og tricks til en ludbehandling eller se nærmere på vores mange gør-det-selv-brochurer og –videoer. Herunder får du desuden en trin-for-trin-vejledning, så du selv kan udføre ludbehandlingen.
En ludbehandling er med til at skabe et flot, lyst resultat.
Udstyr til en ludbehandling
Til en gør-det-selv-ludbehandling af dit gulv er det vigtigt med det rette udstyr, så behandlingen bliver så effektiv og veludført som muligt. Vi anbefaler følgende:
- 1 vaskepels eller moppe og 1 teleskopskaft
- 1 spand og 1 ludprodukt
- 1 poleringsmaskine og 1 grøn gulvpad
- 1 støvsuger
- Støvmaske, høreværn og handsker

Trin-for-trin-vejledning
- Ryst dunken med lud og hæld indholdet i en spand.
- Hæld en lille smule lud på et område af gulvet i et tyndt lag. Pas på ikke at hælde for meget ud, da det efterfølgende kan være svært at fordele luden.
- Sæt vaskepelsen/moppen på teleskopskaftet og fordel luden omhyggeligt på et mindre område af gulvet. Skrub gulvet stille og roligt (ikke for hårdt).
- Gentag trin 1-3 på resten af gulvet.
- Når hele gulvets overflade er færdigbehandlet, tørrer du efter med en tør moppe/vaskepels for at fjerne overskydende lud. Herefter skal luden tørre (ifølge ludproduktets anvisninger).
- Polér gulvet med poleringsmaskinen og en grøn gulvpad, så overfladen bliver glat. Støvsug herefter gulvet for at fjerne slibestøv.
- Gentag trin 1-5 igen så gulvet efterbehandles to gange i alt. Én ludbehandling kan måske være tilstrækkeligt, men det er en vurderingssag.
- Når gulvet er ludbehandlet to gange, skal det som udgangspunkt tørre fem timer. Herefter er det klar til slutbehandlingen med enten lak, olie eller sæbe.
Skal vi hjælpe dig med opgaven?
Er du ikke helt sikker på, hvordan man ludbehandler et gulv, eller hvordan man sikrer det optimale resultat, er du velkommen til at kontakte os hos GulvKanonen. Med mange års erfaring inden for slibning og efterbehandling af trægulve kan vi hjælpe dig i mål, så du får et flot ludbehandlet gulv. Kontakt os for en uforpligtende snak og et gratis tilbud.
FAQ om ludbehandling af gulve
1. Hvad er ludbehandling?
Ludbehandling er en proces, hvor man anvender lud på trægulve for at forhindre træets naturlige gulningsproces og bevare dets lyse farve.
2. Hvorfor skal jeg ludbehandle mit trægulv?
Ludbehandling beskytter trægulvet mod gulning, giver det en flot lys finish og forbereder det til efterbehandling med produkter som lak, olie eller sæbe.
3. Hvordan vælger jeg den rette lud?
Der findes forskellige typer lud, såsom naturlud og hvid lud. Dit valg afhænger af træsorten og den ønskede finish. Rådfør dig med en specialist eller læs produktanvisningerne for at vælge den rette lud.
4. Kan jeg ludbehandle mit gulv selv?
Ja, med den rette vejledning og de nødvendige produkter kan du selv ludbehandle dit gulv. Dog er det vigtigt at følge anvisningerne nøje for at opnå det bedste resultat.