
Trægulve i fyrretræ er med til at skabe et flot, lyst udseende i boligen. Men har du et gammelt og slidt fyrretræsgulv i dit hjem, kan en slibning være nødvendig, men også sikre, at gulvet igen kommer til at fremstå nyt og flot.
Denne artikel er en del af vores gør-det-selv-kategori med tips og gode råd til dine egne projekter.
Fyrretræsgulve tilhører kategorien af bløde trægulve. Derfor er denne type gulve også mere udsatte for bl.a. ridser og trykmærker end hårdere træsorter, som eg og ask. Det betyder derfor også, at en slibning af dit fyrretræsgulv nemt kan komme på tale efter en årrække med daglig slitage.
Overvejer du at gå i gang med en gør-det-selv-slibning af et fyrretræsgulv, får du her en guide til opgaven, som vi håber kan hjælpe dig til både forberedelsen inden slibningen og selve slibearbejdet.
En slibning kan forny fyrretræets flotte udseende.
Udstyr til slibning af et fyrretræsgulv
Dit valg af udstyr til en gulvslibning er naturligvis vigtigt, og derfor er det også nødvendigt at have det helt rette udstyr, så du kan slibe dit fyrretræsgulv på optimal vis. Til opgaven skal du bruge følgende:
- 1 stor bånd- eller valseslibemaskine
- 1 kantsliber
- 1 poleringsmaskine
- 1 støvsuger
- 1 skrabejern
- Slibepapir til bånd-/valseslibemaskine (f.eks. korn 24, 40, 80, 100, 120)
- Slibepapir til kantsliber (f.eks. korn 24, 50, 60, 80, 120)
- Slibenet til poleringsmaskine (f.eks. korn 100 og 120)
- Støvmaske
- Høreværn
- Handsker

Trin-for-trin-vejledning
Start med forberedelsen
- Tøm lokalet for flytbare møbler og inventar og dæk det resterende af med afdækningsplast, så det beskyttes mod slibestøv.
- Dyk synlige søm 2-3 mm under overfladen, f.eks. med hammer og dyknagle, og skru skruer ca. 2 mm ned i gulvet. Så undgår du, at de ødelægger slibemaskiner og -papir.
- Brug et skrabejern til at fjerne rester af spartel, tæppelim, maling m.m. og støvsug gulvet.
- Tape evt. døre til med afdækningsplast for at undgå at få slibestøv i tilstødende rum.
Slib først store flader (med bånd- eller valseslibemaskine)
- Slib i træets længderetning med bånd- eller valseslibemaskinen og groft slibepapir (f.eks. korn 24 eller 40). Prøv med korn 40 først og se om efterbehandlingen slibes af. Hvis ikke, så prøv med et grovere sandpapir (korn 24).
- Når du har slebet gulvet med korn 40, skal du gradvist slibe med finere slibepapir (f.eks. korn 80, så korn 100 og til sidst korn 120).
Slib derefter hjørner, kanter og dørtrin (med kantsliber og skrabejern)
- Slib hjørner, kanter og dørtrin med kantsliberen (f.eks. korn 24 eller 50).
- Når du har slebet gulvet med korn 50, skal du gradvist slibe med finere slibepapir (f.eks. korn 60, så korn 80 og til sidst korn 120).
- Skrab hjørner, kanter og dele af dørtrin, hvor kantmaskinen ikke kan komme til, med skrabejernet.
Slut af med at polere gulvet
- Polér gulvet med poleringsmaskinen og slibenet (korn 100 eller 120).
- Afslut slibningen med at støvsuge gulvet, så alt slibestøv fjernes og gulvet er klar til en efterbehandling.
Valg af efterbehandling
Når slibningen af gulvet er færdig, skal gulvet efterbehandles. Her kan vi bl.a. anbefale at lud- og sæbebehandle fyrretræsgulvet, da det bl.a. fremhæver denne træsorts naturlige egenskaber og bevarer det lyse udseende. Der er dog også andre muligheder, så dit valg af efterbehandling handler i høj grad om dine ønsker til udseende, modstandsdygtighed og vedligeholdelse.
Få hjælp til slibning af dit fyrretræsgulv
Hos GulvKanonen har vi mange års erfaring med slibning af trægulve. Er du i tvivl, om du kan nå frem til det perfekte resultat på egen hånd, er du meget velkommen til at kontakte os – i første omgang for en uforpligtende snak og et gratis tilbud. Vores dygtige gulvfolk kan med garanti levere det ønskede resultat og slibe dit fyrretræsgulv, så det igen fremstår nyt og flot.