• +1700 gode kundeanmeldelser
  • 3 års garanti på alt udført arbejde
  • Betaling når arbejdet er godkendt

Gulvafslibning eller gulvafhøvling – hvad trænger dit gulv til?

Hakker og ridser har gjort dit trægulv slidt at se på, men er det nødvendigt med en gulvafhøvling eller kan du nøjes med en afslibning?

Der er stor forskel på en gulvafhøvling og en gulvafslibning, og som menigmand kan det være svært at vurdere, hvad der er nødvendigt. Men i virkeligheden er det ret enkelt.

Vi går i dybden med de to teknikker og forklarer, hvornår det ene er nødvendigt frem for det andet. Læs med, og bliv klogere på den behandling, der passer bedst til dit trægulv.

 

Få et uforpligtende tilbud

 

Gulvafhøvling – flotte gulve på den hårde måde

En gulvafhøvling er den metode, der slider mest på dit trægulv, men det kan være nødvendigt i nogle tilfælde. Sidder der eksempelvis fernis, spartelmasse eller malingrester på dit gulv, så er det høvlen, der skal frem.

 

(Spartelmasse i køkken)

 

(Ferniseret plankegulv)

 

Når gulvet afhøvles sker det med en maskine, der høvler 2-4 mm af selve træet, og det betyder i sagens natur, at det ikke er alle gulve, der kan klare afhøvlingen. Når gulvhøvlen har gjort sit arbejde, vil gulvet være helt lige og ujævnheder, små niveauforskelle og tidens skævheder vil være væk.

En gulvafhøvling afsluttes altid med en gulvafslibning, der er den sidste finish før et smukt gulv. Herefter kommer turen til overfladebehandling.

Gulvafslibning – rigeligt i de fleste tilfælde

Som nævnt vil der være situationer, hvor det er nødvendigt med en gulvafhøvling, men i de fleste tilfælde er det nok med en gulvafslibning. Langt de fleste ridser og misfarvninger sidder i overfladen, og den bliver fjernet, når gulvet slibes.

Naturlig mat lak gulvbehandling lavet af Gulvkanonen.dk

(Afslebet plankegulv)

 

En gulvafslibning foregår med slibepapir, og det er derfor mere skånsomt end en afhøvling. Den gamle overfladebehandling fjernes, og det samme gælder for ridser, pletter og almindeligt slid. Tilbage står et smukt og nærmest nyt trægulv, der er klar til at modtage en ny overfladebehandling.

 

Få et uforpligtende tilbud

 

Hvor ofte skal trægulvet slibes?

En gulvafhøvling er nødvendig, hvis du skal istandsætte gamle gulve, hvor der sidder spartelmasse, maling- og limrester eller gammel fernis. Eller hvis det er skævt og fyldt med store hakker og niveauforskelle. Når afhøvlingen først er foretaget, skal det udelukkende passes med gulvafslibninger fremadrettet.

Men hvor tit bør du slibe gulvet?

En gulvafslibning er ikke noget, du skal have gjort i tide og utide. Det slider nemlig på gulvet, der bliver tyndere og tyndere for hver gang. Men det er selvfølgelig nødvendigt nu og da, fx hvis:

– gulvlakken er slidt igennem.

– træets overflade er meget ridset og hakket.

– du ønsker en anden overfladebehandling.

Når først gulvarbejdet er udført, er du frit stillet med hensyn til den nye overfladebehandling, gulvet skal have: lak, olie eller sæbe. Der er naturligvis begrænsninger i forhold til træsorten, men der er gode muligheder for at opnå det udtryk, du ønsker dig.

Kan alle trægulve slibes?

Det er yderst sjældent, at det ikke er muligt at foretage en gulvafslibning, da processen kun fjerner ca. 1 mm af gulvets overflade. Men der er forskel på gulve; plankegulve kan normalt tåle både afhøvling og afslibning, mens lamelgulve er mere følsomme.

 

(Afhøvlet plankegulv som er efterbehandlet med naturlig mat lak)

 

Hvis du selv vil tjekke, om dit gulv er tykt nok til en afslibning, kan du ofte se tykkelsen omkring radiatorrørene. Alternativt kan du fjerne et dørtrin, så gulvplankerne kommer til syne. Og sidst men ikke mindst kan du selvfølgelig få et gulvtjek af en fagmand – her kan du også få rådgivning i forbindelse med valg af overfladebehandling, vedligehold samt pleje af dine nyrenoverede gulve.

De fleste trægulve kan reddes

Hvis du netop har overtaget en bolig, hvor der ligger et gammelt, slidt og misvedligeholdt trægulv, skal du ikke tvivle med det samme. Realiteten er nemlig den, at de fleste trægulve faktisk kan reddes – også selvom de er i en usandsynlig dårlig stand. En gulvafhøvling er som regel nødvendig i nogle tilfælde, men efter høvlen har været over brædderne, afsluttes arbejdet med en gulvafslibning og træet er herefter klar til efterbehandling, og dit trægulv være så godt som nyt.