Er dit trægulv ikke flot som tidligere, kan en gulvrenovering give nyt liv til dit gulv og fornyelse i hjemmet. Men skal dit gulv afhøvles, slibes eller blot poleres? Læs mere her, og se hvilken behandling du sandsynligvis bør vælge.
Denne artikel er en del af vores gør-det-selv-kategori med tips og gode råd til dine egne projekter.
Når trægulvet i dit hjem er mærket af slitage, uheld eller andre synlige problemer, kan du med fordel renovere gulvet, så det igen ser ud som nyt og får fornyet styrke. Men det kan være udfordrende at vælge den rette behandling – for hvad trænger dit gulv egentlig til? Det vil vi gerne gøre dig klogere på herunder.
Dit valg af en gulvbehandling afhænger bl.a. af graden af slitage.
Vurder dit gulvs nuværende tilstand og behov
Skal du afhøvle dit gulv?
En gulvafhøvling kan være aktuel, når et gulv:
- Har fernis, spartelmasse (f.eks. efter et linoleumsgulv) eller malingrester.
- Har store hakker, ridser eller brændemærker.
- Har store ujævnheder, skæve gulvbrædder eller er meget beskadiget.
En gulvafhøvling er den mest omfattende behandling, du kan give dit trægulv. Her fjernes 2-4 mm af gulvets overflade – noget som ikke alle træsorter og gulvtyper kan klare.
Det er i de mest grelle tilfælde, at en afhøvling kommer i spil, f.eks. når et gulv har gammel fernis, malingrester eller spartelmasse (f.eks. når et gammelt linoleumsgulv er blevet fjernet). Det kan også være som følge af en vandskade, når gulvet er blevet ujævnt, eller hvis gulvbrædderne er skæve. Og endelig kan store hakker, ridser og brændemærker også betyde, at gulvets har behov for en afhøvling, så man er sikker på at få fjernet de synlige problemer.
Skal du slibe dit gulv?
En gulvafslibning kan være aktuel, når et gulv:
- Har små hakker og ridser, pletter, dybtsiddende snavs og skidt eller mørke aftegninger.
- Ikke længere har en dækkende efterbehandling som følge af almindelig slitage.
- Ikke har den ønskede efterbehandling (f.eks. ønske om et skift fra olie til lak).
De fleste gulve vil kunne blive fikset med en gulvafslibning, hvilket også er den mest almindelige behandling til fornyelse af et trægulv. Her fjerner man kun ca. 1 mm af træets overflade, hvilket typisk er nok til at klare de skader og problemer, som langt de fleste trægulve har fået efter flere års slitage.
Hakker og ridser vil ofte kunne fjernes i tilstrækkelig grad med en afslibning. Det samme gælder genstridig snavs og skidt i overfladen samt mørke aftegninger og pletter, som kan dukke op efter spildte væsker. Endelig kan flere års almindelig slitage også have påvirket områder på gulvet, så efterbehandlingen trænger til en opfriskning – eller måske ønsker man bare en ny overfladebehandling, der har et andet udseende eller er mere modstandsdygtig.
Skal du polere/letslibe dit gulv?
En letslibning (polering) kan være aktuel, når et gulv:
- Kun har mindre overfladiske hakker, ridser eller mærker i overfladebehandlingen.
- Kun har været brugt i kort tid efter seneste efterbehandling (f.eks. en kort lejeperiode).
En letslibning, eller finslibning som denne behandling også kaldes, adskiller sig fra en gulvafhøvling og -slibning. Det er nemlig ikke træet, der slibes/afhøvles, men derimod blot overfladen (altså efterbehandlingen) som ’poleres’. Derfor er det også den mest milde behandling, du kan give dit gulv.
Har dit trægulv kun overfladiske skrammer, kan en letslibning med stor sandsynlighed være nok til, at gulvet igen fremstår helt nyt. Har dit gulv derimod synlige ridser eller hakker, er en polering ikke nok, men vil som minimum kræve en slibning.
Få hjælp til dit valg og udførelsen
Hos GulvKanonen har vi mange års erfaring med renovering af gamle trægulve – både de meget slidte, men også dem, hvor skaderne ikke ser ud af meget. Er du i tvivl, om dit gulv kan klare en behandling – og hvilken det i så fald skal være – er du velkommen til at kontakte os.
Vi kan byde ind med brugbar rådgivning, men kan naturligvis også hjælpe dig med din opgave, så du er sikker på, at resultatet er helt i top. Kontakt os gerne for en uforpligtende snak og et gratis tilbud.