Har dit trægulv set bedre dage, kan du selv sørge for, at det igen vil stråle. Men skal du blot slibe det, eller skal det også afhøvles, for at du får det bedste resultat? Vi hjælper dig på vej, så du selv kan vurdere, om dit trægulv har brug for en afhøvling eller ej.
Forskellen på at slibe og afhøvle et slidt trægulv er større, end mange egentlig regner med. Så når du er nået til den konklusion, at du vil reparere dit slidte trægulv, skal du efterfølgende tage stilling til, hvilken behandling dit gulv skal have. Skal gulvet slibes, eller er en afhøvling af gulvet også nødvendig? Det kan du faktisk relativt nemt selv vurdere.
Hvornår kræver dit trægulv en afhøvling?
Hvis du ikke ønsker at få besøg af en gulvmand og få en professionel vurdering, kan du naturligvis også selv vurdere, om dit gulv først skal afhøvles, før det slibes og efterbehandles.
Nogle af de ting du skal være opmærksom på og tjekke med egne øjne – ting, som typisk gør, at gulvet skal afhøvles – er bl.a. følgende:
Gulvets tykkelse
En gulvafhøvling er en grov behandling af gulvet, da man fjerner ca. 2-4 mm af træets overflade. En afslibning er derimod mere skånsom, da man bruger slibepapir og kun fjerner ca. 1 mm. Dit gulv skal altså være tilstrækkeligt tykt for at kunne klare en afhøvling. Du kan f.eks. tjekke tykkelsen ved et radiatorrør eller ved at fjerne et dørtrin og se tykkelsen, når du ser plankerne.
Gulvtype og træsort
Det er ikke alle gulve, der kan klare en afhøvling. Har du et massivt parket- eller plankegulv, vil du sandsynligvis kunne afhøvle gulvet én eller flere gange i løbet af dets levetid. Er dit gulv derimod et lamelgulv, vil det sjældent kunne klare en afhøvling, da der gerne skal være 3-4 mm tilbage efter både afhøvling og slibning.
Et slidt trægulv kan blive flot igen bl.a. med en afhøvling.
Ridser, hakker og brændemærker
Mindre ridser og hakker kan typisk fjernes med en afslibning. Men har dit gulv derimod store ridser og hakker eller endda brændemærker, vil en afslibning højst sandsynlig ikke være tilstrækkelig til at fjerne disse. Det vil derfor kræve en afhøvling at rette op på skaderne.
Fernis, maling eller spartelmasse
Har dit trægulv gammel fernis (lakbehandling), maling eller spartelmasse på overfladen, vil det kræve en afhøvling af dit gulv, før det kan slibes og efterbehandles. Her er det derfor ikke nok først at prøve sig frem med slibemaskinen.
Ujævnheder og niveauforskelle
På et trægulv med mange år på bagen vil man ofte opleve, at gulvet er blevet en smule ujævnt eller har niveauforskelle. Er det tilfældet, kan du med en afhøvling udjævne disse forskelle, så gulvets overflade bliver helt jævnt og ensartet.
Ønsker du hjælp til din opgave?
En gulvafhøvling er en omfattende og krævende opgave – væsentlig mere end blot en afslibning. Da afhøvlingen af gulvet fjerner en stor del af træets overflade, er det derfor utrolig vigtigt, at arbejdet udføres korrekt. På den måde lider gulvet ikke uoprettelig skade.
Er du i tvivl, om dit gulv kan klare en afhøvling eller blot skal slibes? Eller ønsker du hjælp til afhøvling af dit trægulv, er vi hos GulvKanonen naturligvis til rådighed. Kontakt os derfor gerne, hvis du vil høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig, eller hvis du ønsker et gratis tilbud på din gulvopgave.