Et slidt trægulv kan sagtens reddes, men det afhænger i høj grad af, hvor slidt det er. Men hvordan ved du, om gulvet skal slibes eller ej? Det giver vi dig nogle gode råd til selv at vurdere.
Denne artikel er en del af vores gør-det-selv-kategori med tips og gode råd til dine egne projekter.
Trægulve med flere år på bagen kan både se utrolig slidte og medtagede ud, men kan også være i så god stand, at man skulle tro, de havde stået uberørte hen. Derfor kan det også være svært at vurdere, om et trægulv skal slibes eller ej, hvis ønsket er, at der skal gøres et eller andet ved gulvet.
Vil du gerne selv danne dig en idé, om dit trægulv skal slibes, eller det måske er en anden behandling, som er ideel? Så får du her nogle gode råd til selv at bedømme gulvets behov.
En slibning er ikke altid nok for meget slidte trægulve.
Hvornår kræver dit trægulv en slibning?
Det er bestemt muligt selv at bedømme, om dit trægulv skal slibes, så det igen kommer til at se nyt og flot ud. Og med en række tips og tricks til gulvslibningen kan du også selv stå for arbejdet. Men i nogle tilfælde er gulvet så slidt, at en gulvafhøvling er nødvendig. Og i andre tilfælde er det slet ikke nødvendigt med en slibning – blot en polering af overfladen.
I langt de fleste situationer er en gulvslibning dog det perfekte valg. Men for at vurdere om en slibning er den rette løsning for netop dit trægulv, kan du kontrollere gulvet for disse ting:
Har gulvet ridser og hakker? Ridser og hakker i gulvet er normalt og sjældent noget man kan undgå, uanset hvor påpasselig man er. De fleste ridser og hakker fjernes med en gulvslibning. Men er de større og dybere end normalt, og derfor meget synlige, vil det muligvis kræve en afhøvling pga. dybden på ridserne/hakkerne.
Er gulvet ujævnt? Et ujævnt og bølget trægulv vil kræve en gulvafhøvling – ikke blot en slibning af gulvet. En afhøvling fjerner nemlig flere mm af træet, så overfladen bliver helt jævn. Det er ikke muligt i samme omfang med blot en slibning.
Er der fernis, maling eller spartel på gulvet? Trægulve med almindelig efterbehandling, som lak eller olie, kræver normalt blot en slibning. Men har dit gulv et gammelt lag fernis eller spartelmasse, eller er malet, vil en slibning ikke være nok. Her er der i første omgang brug for en afhøvling, som kan fjerne det øverste, gamle lag.
Er gulvet for tyndt? De fleste almindelige trægulve kan sagtens klare en gulvslibning. Og mange kan klare flere over en hel levetid. Der fjernes nemlig kun omkring 1 mm af træet ved en slibning – i modsætning til 2-4 mm ved en gulvafhøvling. Men du kan sagtens kontrollere, hvor tykt dit gulv er, f.eks. ved at tjekke tykkelsen af plankerne ved et radiatorrør eller ved at fjerne et dørtrin. Så har du også en idé, om det vil kunne klare en evt. afhøvling, som jo fjerner mere af træet.
Skal vi vurdere gulvets behov for dig?
Om et slidt trægulv skal afhøvles, slibes eller poleres, er en nem vurdering for en fagmand – men ikke nødvendigvis for andre, der ikke arbejder med trægulve.
Vil du være sikker på, at dit trægulv får den optimale behandling? Og ønsker du også, at gulvarbejdet udføres af specialister? Så kontakt os hos GulvKanonen. Vi tager gerne en uforpligtende snak med dig om din opgave, og du kan naturligvis også få et gratis tilbud.
Ofte stillede spørgsmål om trægulvsslibning
Skal jeg slibe mit trægulv?
Det afhænger af gulvets tilstand. Hvis dit trægulv har overfladiske ridser, hakker eller er blevet mat over tid, kan en slibning være den ideelle løsning. Hvis skaderne er dybere, kan en afhøvling være nødvendig.
Hvordan ved jeg, om mit trægulv skal slibes eller afhøvles?
Undersøg gulvet for dybe ridser, hakker eller ujævnheder. Overfladiske skader kan ofte fjernes med en slibning, mens dybere skader eller et ujævnt gulv kan kræve afhøvling.
Hvor ofte skal jeg slibe mit trægulv?
Det afhænger af gulvets brug og vedligeholdelse. Generelt kan et trægulv slibes hvert 10.-15. år, men det kan variere baseret på slid og træets type.