Oliebehandlede trægulve er flotte, når de er nybehandlede. Trænger dit gulv til en oliering, og skal du selv stå for opgaven, har vi en række tips og tricks, så du får et flot og holdbart resultat.
Denne artikel er en del af vores gør-det-selv-kategori med tips og gode råd til dine egne projekter.
Efter en gulvslibning er det tid til behandling af træets overflade. Her er behandling med olie et populært valg – især til trægulve i mørke træsorter. Oliebehandling af trægulve er en rigtig god idé, hvis du ønsker et flot gulv, hvor træets struktur og årer virkelig kommer til syne. Den naturlige glød, som et trægulv i en mørk sort har, er smuk. Og med en oliebehandling kan du uden tvivl få det bedste frem i dit trægulv.
Skal du selv i gang med at oliere dit trægulv, vil vi gerne hjælpe dig på vej. Derfor får du her en række tips og tricks til før, under og efter olieringen af dit gulv.
Olie er især godt til gulve i mørke træsorter.
Før oliebehandlingen
- Hvid olie eller natuolie: Når du skal efterbehandle et gulv, skal du først og fremmest vælge mellem hvid olie eller naturolie. Den hvide olie indeholder hvidpigmentering, der giver et lidt lysere udseende og udtryk end den mere gennemsigtige naturolie. Ønsker du derimod et mere naturligt udseende og et gulv med en varm glød, er naturolien et bedre valg. Begge varianter har kun at gøre med udseendet – de giver altså samme beskyttelsesevne.
- Brug en poleringsmaskine: Som en del af olieringen, kommer du til at skulle bruge en poleringsmaskine. Vælger du at leje maskinen, bør du vente, til du er helt klar til at starte på opgaven, så du betaler for den kortest mulige lejeperiode.
- Følg anvisningerne: Man skal altid læse anvisningerne på de produkter, man bruger. Det gælder også dit olieprodukt, hvor tørretiden eksempelvis kan variere fra produkt til produkt.
Under oliebehandlingen
- Undgå for meget olie på gulvet: Det er en god idé ikke at hælde for meget olie ud på gulvet. Du risikerer nemlig, at der vil ligge små søer af olie på gulvet. I værste tilfælde kan de danne skjolder på overfladen, så derfor skal du være opmærksom på disse olieplamager og fjerne den resterende olie, når du er færdige med at behandle gulvet.
- Arbejd i træets længderetning: For at behandle gulvet grundigt bør du oliere det i træets længderetning, dvs. følge træets årer og ikke arbejde på tværs af træet.
- Polér gulvet efter 1. behandling: Du kan med fordel vælge at polere gulvet efter den 1. oliebehandling og 2. omgang. Det gør du med en poleringsmaskine og en grøn polerpad. Herefter støvsuger du gulvet for slibestøv, så gulvet er klar til 2. omgang olie.
- Husk, at olieklude er selvantændelige: Brugte olieklude er selvantændelige. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer dem sikkert, når de har været i brug, f.eks. i en frostpose eller en glasbeholder med tætsluttende låg.
Efter oliebehandlingen
- Fjern overskydende olie: Når du har givet gulvet sidste omgang olie, skal du kontrollere det for overskydende olie og tørre efter med en tør olieklud.
- Tjek tørretiden på produktet: Gulvet skal som udgangspunkt tørre i syv timer, efter det er behandlet med olie. Men tjek tørretiden på dit olieprodukt, så du følger anvisningerne til punkt og prikke.
- Glem ikke vedligeholdelse: Et olieret trægulv kræver regelmæssige pleje og vedligeholdelse. Både for at beskytte mod snavs og slitage, men også for at bevare det flotte udseende. Du bør først og fremmest vaske dit oliebehandlede gulv, men du kan også løbende pleje det olierede gulv med plejeolie – enten på udsatte områder eller på hele gulvet.
Skal vi hjælpe dig med oliebehandlingen?
En oliebehandling af et trægulv er et godt valg, hvis træets naturlige egenskaber skal fremhæves. Men selve behandlingsarbejdet kan være udfordrende. Har du ikke tid til opgaven, eller er du i tvivl, om du kan udføre det optimalt, hjælper vi gerne. Kontakt os for en uforpligtende snak og få et gratis tilbud.
FAQ om Oliebehandling af Trægulve
1. Hvad er fordelene ved oliebehandlede trægulve?
Oliebehandlede trægulve fremhæver træets naturlige struktur og årer, giver en naturlig glød, især i mørke træsorter, og beskytter træet mod slid og skader.
2. Hvordan forbereder jeg mit trægulv til oliering?
Før oliering skal gulvet være rent, tørt og fri for støv. Det anbefales at slibe gulvet for at sikre en jævn overflade.
3. Hvad er forskellen mellem hvid olie og naturolie?
Hvid olie indeholder hvidpigmentering, der giver et lysere udseende, mens naturolie giver et mere naturligt udseende med en varm glød. Begge varianter beskytter træet lige effektivt.