
Er overfladen på din bordplade slidt og ikke så pæn som tidligere? Så kan en slibning af bordpladen gøre underværker. Men det kræver det rette udstyr til opgaven, hvilket du kan læse mere om i denne tjekliste.
Denne artikel er en del af vores gør-det-selv-kategori med tips og gode råd til dine egne projekter.
Skal du selv stå for opgaven, er det dog vigtigt, at du har maskiner, redskaber og udstyr til at kunne udføre opgaven ordentligt. Det gør nemlig dit arbejde nemmere og giver også et flottere slutresultat. Af den grund har vi lavet nedenstående tjekliste, der kan hjælpe dig godt på vej. Tjek samtidig også vores tips og tricks til en bordpladeslibning.
En veludført bordpladeslibning kræver godt udstyr.
Udstyr til slibning af en bordplade
Vi har lavet denne tjekliste, som du kan bruge som udgangspunkt, hvis du selv skal slibe en bordplade. Den er god og gældende til langt de fleste slibeopgaver, men da bordplader er forskellige pga. træsort, udseende, eksisterende efterbehandling m.m., kan der naturligvis være forskel på, hvilke maskiner og redskaber du kan og skal bruge. Snak gerne med en ekspert fra det lokale byggemarked, hvis du har spørgsmål til slibning af en bordplade eller kontakt os, hvis du ønsker hjælp til opgaven.
Maskiner og redskaber
- 1 excentersliber
- 1 skrabejern
- 1 støvsuger
Den primære maskine til slibning af en bordplade er en excentersliber, men du får også brug for et skrabejern til de områder, hvor slibemaskinen ikke kan nå. Det kan f.eks. være omkring vasken, under vandhanen eller omkring kogepladen. Støvsugeren er god at have, når du er færdig med at slibe og skal gøre klar til efterbehandling af bordpladen.
Slibepapir
- Slibepapir til excentersliber (f.eks. korn 40, 80, 100 og 120)
Når du skal bruge excentersliberen, er det en god idé at have slibepapir i forskellige kornstørrelser. Du får nemlig lettere ved at lave en flot og veludført slibning, når du kan vælge slibepapir med varierende slibeeffekt.
Andet udstyr
- Støvmaske
- Høreværn
- Handsker
En slibning støver og larmer, så det er en god idé at bruge støvmaske og høreværn. Handsker kan desuden gøre det nemmere og mere sikkert at håndtere slibemaskinen.
Efterbehandling af bordpladen
Når du er færdig med at slibe bordpladen, skal den naturligvis efterbehandles, så bordpladens modstandsdygtighed og udseende er helt i top. Vi anbefaler, at du olierer køkkenbordpladen, mens du derimod bør lakere en bordplade i badeværelset. Du bør også efterbehandle bordpladen to gange i alt og slibe bordpladen sandpapir (korn 120), når den første omgang efterbehandling er tør.
Alt du skal vide om udstyr til slibning af bordplade
- Hvorfor er det vigtigt at have det rette udstyr til slibning af en bordplade?
Det rette udstyr sikrer en jævn og effektiv slibning, hvilket resulterer i en flottere finish og forlænger bordpladens levetid. - Hvad er den primære maskine, jeg bør anvende til slibning af en bordplade?
Den primære maskine er en excentersliber, som giver en jævn slibning og kan tilpasses forskellige trætyper og overfladebetingelser. - Er der specifikke kornstørrelser af slibepapir, jeg bør overveje?
Ja, det er en god idé at have slibepapir i forskellige kornstørrelser, f.eks. korn 40, 80, 100 og 120. Start med det groveste korn og arbejd dig ned til det fineste for det bedste resultat. - Hvordan beskytter jeg mig selv under slibningen?
Det er vigtigt at bære beskyttelsesudstyr som støvmaske, høreværn og handsker for at beskytte mod støv, støj og vibrationer.
Har du brug for gode råd eller hjælp?
Slibning af en bordplade er en opgave, som mange gør-det-selv-folk gerne vil give sig i kast med. Men er du ikke helt sikker på, om du kan klare opgaven så godt som ønsket, er du meget velkommen til at kontakte os hos GulvKanonen.
Vi har mange års erfaring i faget – også med slibning af bordplader. Vi kan give dig gode råd, men kan også klare hele arbejdet for dig. Kontakt os for at høre mere eller for at få et uforpligtende tilbud.