Når det kommer til trægulve, kan mulighederne virke uendelige. Fra massive planker til skibsplanker, stavparket, finérgulve og endda laminatgulve, kan valget være overvældende. Her er nogle råd, der kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.
Hvis du skal have lagt et nyt trægulv i din bolig, er det vigtigt, at du vælger det rigtige i første omgang – det er nemlig ikke noget, du lige gør om igen. Du skal overveje dine behov i forbindelse med udseende, slidstyrke og levetid, og du skal være opmærksom på fordele og ulemper ved de forskellige overfladebehandlinger.
(Plankegulve med naturlig mat lak)
Trægulv og udseende
Først og fremmest skal du finde ud af, om du ønsker dig et lyst eller et mørkt trægulv. Selvom du kan ændre en del på farven med overfladebehandling, bliver det flottest, hvis du vælger en træsort, der naturligt er tæt på at have din ønskefarve.
Træsorter som fyr, gran og birk er alle lyse, men de er også relativt bløde og dermed ikke så slidstærke. Andre træsorter som bøg, eg og ask er mere robuste, når det kommer til daglig slid. Jatoba og Merbau er populære valg, når det kommer til mørke træsorter.
Trægulv og slidstyrke
Der er forskel på, hvor modstandsdygtige træsorterne er overfor slid og dagligt brug. De mest robuste træsorter er som regel også de dyreste, men du behøver ikke nødvendigvis lægge samme træ i alle rum.
Kig på rummets funktion og vurdér, om det er nødvendigt med et ekstra slidstærk trægulv. Er det køkkenet, der skal have nye gulve, kan det være en god idé med en hård træsort, mens du i soveværelset lettere kan bruge en blødere og mere sart træsort.
Trægulv og holdbarhed
Når du skal vælge dit nye trægulv, skal du overveje, hvad der er vigtigst: udseendet eller levetiden. Et massivt trægulv er langt mere holdbart end finérgulve, fx plankegulve eller parketgulve.
Tykkelsen på plankerne giver gulvet en god stabilitet, og samtidig har du mulighed for at slibe det flere gange over en lang årrække, når det bliver slidt.
Et finérgulv kan du vælge, hvis det ikke er holdbarheden, der er din førsteprioritet. Her er mange muligheder for at få lige præcis det look, du drømmer om, og det er ofte et billigere alternativ til de massive gulve. Ulempen er, at gulvet er opbygget af en trelagskonstruktion, og det øverste lag – også kaldet slidlaget – er ikke mange millimeter tykt, og derfor kan gulvet kun slibes 2-3 gange, før der ikke er mere finér.
Trægulv og vedligeholdelse
Sidst men ikke mindst skal du tage stilling til graden af vedligeholdelse.
Ubehandlede gulvplanker er smukke og rå, men de er også krævende at holde. Væske og snavs trænger let ned i træet, og du skal være opmærksom på jævnligt at vaske gulvet med sæbespåner for at holde skidtet fra døren.
Et oliebehandlet gulv er forholdsvis modstandsdygtigt overfor skidt, snavs og væske, og så har det den store fordel, at du kan genopfriske særligt udsatte områder uden at slibe gulvet først.
Et lakeret trægulv er lettest at holde, når det kommer til rengøring, da lakken ligger som et lag ovenpå træet og dermed skyer snavs og væske. Ulempen er, at du ikke kan reparere skader i lakken, uden at slibe hele gulvet først – og det er ret tidskrævende.
(Vi anbefaler Trip Trap trærens)
Vil du bevare dit gamle trægulv?
Har du overtaget en bolig, hvor der ligger et gammelt, slidt trægulv, er der gode chancer for, at det kan sættes i stand, så du kan bruge det igen. Langt de fleste gulve kan nemlig reddes med en nænsom renovering.
Sidder der maling- og limrester på gulvet eller har det været behandlet med fernis, skal det høvles, inden du kan komme videre. Her fjernes det gamle skidt, så gulvet står råt og ubehandlet; klar til næste del af istandsættelsesfasen.
Er trægulvet bare almindeligt slidt eller er du utilfreds med den nuværende overfladebehandling, kan du nøjes med en gulvafslibning. Her fjernes den gamle behandling, ligesom ridser og overfladiske pletter forsvinder, og efterfølgende kan gulvet behandles med dit foretrukne materiale.
Valget af trægulv afhænger af mange faktorer, herunder dine personlige præferencer, dit budget, og hvor meget tid og energi du er villig til at bruge på vedligeholdelse. Ved at overveje disse faktorer omhyggeligt, kan du træffe det bedste valg for dit hjem.
Ønsker du at få en pris på gulvafhøvling eller gulvafslibning, skal du ikke tøve med at kontakte os – og du er også velkommen til at tage et kig rundt på siden, hvor du finder gode råd, tips og informationer om trægulve, overfladebehandlinger og vedligeholdelse.