• +150 gode kundeanmeldelser
 • 3 års garanti på alt udført arbejde
 • Betaling når arbejdet er godkendt

Afslibning/afhøvling

Gulvafslibning

Er du i tvivl om dine gulve trænger til en gulvafslibning eller en gulvafhøvling, så kontakt Gulvkanonen og få professionel rådgivning.

Vi har lavet en lille guide, hvor du kan blive klogere på, hvad en gulvafslibning indebærer.

Gulvafhøvling

Har du gamle fernis gulve eller har du lige fjernet gammelt linoleumsgulv og er blevet mødt at et kedeligt syn, så skal gulvene afhøvles. Man afhøvler typisk et gulv fordi der enten er fernis, spartelmasse eller fordi de meget beskadiget og derfor kræver at man går dybere ned i træet.

Vil du live klogere på, hvad en afhøvling indebærer kan du læse mere her

 

Få et uforpligtende tilbud

Spørgsmål og svar vedr. gulvafslibning og gulvafhøvling

 • Hvornår skal et gulv afslibes og hvornår skal det afhøvles?

  Gulve skal afhøvles når der er fernis eller spartelmasse på gulvet. Der er typisk spartelmasse under linoleumsgulve, da spartelmassen er lagt så gulvet bliver plant, og det nye linoleumsgulv kan lægges.

  Afslibning er det mest normale og bruges i langt de fleste tilfælde. At et gulv er i meget dårlig stand betyder ikke nødvendigvis, at de skal afhøvles. I langt de fleste tilfælde er det snavs og ridser/hakker, der sidder overfladisk, som bliver fjernet, når et gulve bliver afslebet. Er du stadig i tvivl er du velkommen til at ringe til os og få rådgivning om din opgave.

 • Hvordan er processen?

  Såfremt der er fernis eller spartel på et gulv, så afhøvler man gulvet før de afslibes. Når man afsliber et gulv begynder man altid med et grovere sandpapir for at afslibes dybere ridser, snavs og lignende, og derefter bruger man finere og finere sandpapir, så man får en pæn og glat overfalde til sidst. Når gulvet er finslebet er det tid til en polering af gulvet. Herefter påføres den ønskede efterbehandling. Har man eksempelvis valgt lak, vil vi også støvsuge og polere gulvet mellem de forskellige lag lak.

 • Hvor lang tid tager en gulvafhøvling og gulvafslibning?

  Det er svært at sige på forhånd, da det afhænger af gulvets nuværende stand og følgende forhold:

  – Hvorvidt gulvet har mange dybe eller overfladiske ridser.

  – Hvor mange rum, der er tale om.

  – Om gulvet er ujævnt.

  – Hvilken behandling, der har været på gulvet hidtil.

  Som regel er det ikke selve gulvafslibningen, der tager længst tid, men derimod påføringen af efterbehandlingen, da der er tørretid mellem de forskellige lag efterbehandling. Har du hyret en professionel gulvafsliber, bør du forvente at en 50 m2 lejlighed med et normalt gulv kan afslibes på ca. 4-5 timer.

 • Er mit gulv tykt nok til at blive afhøvlet / afslebet?

  Det er svært at sige noget om, hvorvidt et gulv er tykt nok til at blive afhøvlet eller afslebet uden at have tilset gulvet. Typisk kan næsten alle plankegulve afhøvles og afslibes, da de som regel er tykkere end parketgulve og derfor kan tåle mere behandling end parketgulve. Det er yderst sjældent, at vi kommer ud til gulve, som ikke kan tåle en afslibning, da man kun afsliber ca. 1 mm.

  Hvis du gerne vil se, om dit gulv af tykt nok til at blive afslebet, kan du tjekke tykkelsen ved radiatorrør eller fjerne et dørtrin og se tykkelsen, når du ser gulvplankerne.

 • Hvor meget støver en afhøvling / afslibning?

  Selvom der er støvposer på maskinerne kan man ikke undgå 100 %, at der vil være støv, når man arbejder med afhøvling og afslibning af trægulve. Når man afhøvler gulve vil der naturligvis være mere støv end der vil være ved en almindelig afslibning. Ved en afslibning kan man tage en fugtig klud og tørre af med. Når man har fået udført en gulvafhøvling skal man forvente, at der er behov for rengøring efterfølgende.

  Vi støvsuger altid, når vi er færdige med afhøvling og afslibning, da vi skal påføre gulvet en efterbehandling. For at undgå, at der sætter sig støv i efterbehandlingen, er en grundig støvsugning nødvendig.

 • Kan man afhøvle / afslibe et gulv selv?

  Vi anbefaler ikke, at man selv afhøvler / afsliber gulve, hvis man ikke har erfaring inden for dette fag. Såfremt man ønsker et pænt resultat, kræver det de rigtige maskiner og en masse års erfaring. Bor man i en lejebolig, anbefaler vi på ingen måde at arbejdet gøres på egen hånd, da man risikere at slibe igennem parketgulvet og det derefter skal erstattes. Risikoen ved selv at udføre arbejdet er at du får kutterslag i gulvet, sliber igennem gulvet, laver slibespor, påfører efterbehandlingen ujævnt m.m.

  Derfor er det bedst og billigst at få en professionel til at klare opgaven i første omgang, da du sparer penge og ikke selv skal ud og leje maskiner, købe sandpapir og købe efterbehandling.

 • Hvor tit bør man slibe sit gulv?

  Man bør ikke afslibe gulve for tit, da alle trægulve har et maksimum for, hvor mange gange det kan afslibes. Hvor mange gange et gulv kan afslibes afhænger af tykkelsen på gulvet. Typisk er plankegulve tykkere end parketgulve, hvorfor plankegulve typisk er tykke nok til at blive slebet flere gange.

  Nogle parketgulve har kun 2-3 slibninger, mens plankegulve typisk kan tåle flere afslibninger. Der er ikke noget facit, og det varierer fra trægulv til trægulv. Er du i tvivl om, om dine gulve kan afslibes, så har vi skrevet, hvordan du kan vurdere det, men du skal selvfølgelig også være velkommen til at ringe til os og få råd og vejledning.