• +500 gode kundeanmeldelser
  • 3 års garanti på alt udført arbejde
  • Betaling når arbejdet er godkendt

Lud eller olie – hvad skal jeg vælge?

Efterbehandling af dine trægulve har stor betydning for gulvenes holdbarhed og udseende. Der findes dog flere efterbehandlingstyper, så hvad skal du vælge? Læs videre og se, hvad lud eller olie kan gøre for dine trægulve.

Når du skal have flotte trægulve, er afslibningen det første skridt på vejen. Derefter står du overfor et vigtigt valg – hvilken efterbehandling skal du vælge? Skal det være lud, olie eller noget helt tredje?

Mulighederne er mange, og der er da også flere overvejelser, som skal med i beslutningsprocessen:

  • Hvilket udtryk skal gulvene have?
  • Hvilken træsort er gulvene lavet af?
  • Hvor meget vedligeholdelse kræves der?
  • Kræver gulvene ekstra styrke, f.eks. hvis du har børn eller kæledyr?

I sidste ende er det vigtigt at vælge en efterbehandling, som passer til dine ønsker og behov. Har du begrænset forstand på de forskellige efterbehandlinger, er det en god idé at rådføre sig hos en professionel gulvmand. Her giver vi dig bedre indblik i fordele og ulemper ved lud- og oliebehandling.

Fordele og ulemper ved lud- og oliebehandling

Ludbehandling

Lud er en blanding af læsket kalk, vand, voks og harpiks, der modarbejder træets naturlige garvesyre ved at trænge ned i træet, hvor det hærder træet og samtidig forhindrer det i at gulne. Behandling med lud er derfor rigtig godt til lyse trægulve, da det bevarer træets lyse farve.

Afslebet plankegulv med hvid lud

(Plankegulve der har fået hvid lud)

 

En ludbehandling kan dog ikke stå alene, men vil være den første af to behandlinger, hvor gulvene efterfølgende skal afsluttes med enten olie, lak eller sæbe.

Et ludbehandlet trægulv kræver dog også en del pleje og vedligeholdelse. Ludbehandling er ikke det optimale valg i forhold til at beskytte mod slitage, men beskytter dog godt mod snavs og væsker, hvis gulvet ellers rengøres og vaskes ofte. Du kan læse mere om ludbehandlede gulve eller se vores guide til pleje og vedligehold af et ludbehandlet gulv.

Ludbehandling er en populær efterbehandling, hvis du gerne vil have et flot trægulv, der er lyst i overfladen og får et rustikt udseende ved at fremhæve træets naturlige årer og struktur.

 

Få et uforpligtende tilbud

Oliebehandling

En oliebehandling kan fremhæve trægulves naturlige glød og struktur og skabe en silkemat overflade. Olie, der er tilsat en hærder, er på samme tid med til at skabe en slidstærk overflade, da olien trænger ned i træets porer og mætter dem. Det gør et oliebehandlet trægulv mere modstandsdygtigt over for snavs og slitage.

Til oliebehandling af trægulve kan du vælge mellem forskellige typer af olie, der har hver deres fordele og ulemper. Du kan f.eks. vælge en hvidpigmenteret olie, der især er god til at forstærke lyse gulves udseende, f.eks. efter en ludbehandling, eller en almindelig oliebehandling uden hvidpigmentering, der kan bruges til trægulve i mørkere træsorter.

Hvis du ønsker yderligere information om oliebehandling og vedligeholdelse, kan du læse mere om oliebehandlede trægulve eller se vores korte video om vask af olierede gulve.

(Parketgulv der har fået natur olie)

Gode råd til valg af efterbehandling

Måske har du allerede besluttet dig for, hvilken efterbehandlingstype du synes bedst om – måske er du stadig i tvivl. Uanset hvad så anbefaler vi, at du tager en snak med os og tager vores anbefalinger med i dine overvejelser, så du får et godt udgangspunkt for dit valg af efterbehandling.

Ønsker du at høre mere om behandling med lud eller olie – eller måske en af de andre typer af efterbehandling – tager vi gerne en snak med dig, hvor du kan høre mere om alle fordele og ulemper. På den måde kan vi finde en løsning, der giver dine trægulve det udtryk du ønsker, og samtidig passer bedst muligt til dit behov. Og du kan selvfølgelig også få et gratis tilbud på efterbehandling af dine trægulve.