• +800 gode kundeanmeldelser
  • 3 års garanti på alt udført arbejde
  • Betaling når arbejdet er godkendt

Trægulv – kan det slibes?

Det er mere populært end nogensinde at købe et faldefærdigt hus og selv sætte det i stand, men hvordan er du nu med trægulvene – kan de renoveres med en gulvafslibning eller skal de skiftes?

Mange af de ældre huse, der handles i dag, har enten slidte, lakerede trægulve som ikke passer ind i det moderne, skandinaviske hjem eller også er brædderne dækket af gulvtæpper og linoleum. Og så er der de steder, hvor de gamle gulve er erstattet med laminat eller lamelgulve, og hvad gør man så?

Vi tager et kig på de forskellige gulvtyper og vurderer, om de kan slibes eller ej.

(Sildebensparket)

Når der er gulvtæppe på toppen

Det er både godt og skidt at overtage et hjem, hvor de flotte trægulve er dækket med gulvtæppe. Skidt fordi det er noget værre bøvl at få det hele af, men godt fordi det sandsynligvis betyder, at der ligger et velbevaret trægulv underneden; et gulv der kan sættes i stand.

Når du har fjernet de gamle tæpper, vil du opdage, at der sidder limrester tilbage på brædderne og måske endda rester fra den oprindelige efterbehandling, og begge dele skal fjernes – og det er ikke nok med en gulvafslibning.

Du skal have gulvhøvlen frem.

Gulvhøvlen er en stor maskine, og det kan gå grueligt galt, hvis du ikke ved, hvad du laver. Derfor kan det være en fordel, at hyre et gulvfirma til arbejdet – så kan de i samme ombæring slibe gulvet samt efterbehandle, så du kan bruge din tid på et af de andre restaureringsprojekter, der sikkert venter dig.

Få et uforpligtende tilbud

Slidte trægulve med forkert efterbehandling

Har du overtaget et hjem, hvor trægulvet i sig selv er i fin stand, men hvor overfladebehandlingen bare ikke passer til det udtryk, du ønsker? Det kan en gulvafslibning klare i løbet af nul komma fem, men inden da skal du sikre dig, at gulvet rent faktisk er et trægulv.

Massive gulve kan både høvles og slibes, da tykkelsen gør, at de kan tåle begge dele. Parketgulve er ofte mere skrøbelige, fordi de ikke er helt så tykke, og derfor er det bedst, hvis du kan nøjes med at slibe dem. Er du usikker på tykkelsen, kan du se den ved at fjerne et dørtrin eller kigge godt efter omkring radiatorrørene.

Slibemaskinen er ikke helt så voldsom som gulvhøvlen, og du kan derfor bedre overveje at gøre det selv. Alligevel anbefaler vi altid, at du bruger en fagmand; hvis det går galt, kan det hurtigt blive dyrt at lave det om.

Lamel- og laminatgulve

Der er de gode huse, og så er der de huse, hvor ejerne har erstattet et flot, originalt trægulv med enten lamelgulv eller laminatgulv.

Lamelgulvet består af en trelagskonstruktion, og det øverste lag er kun ca. 2-4 mm, og derfor vil en gulvafslibning ødelægge det, hvis det er afslebet før. Laminatgulvet er også en trelagskonstruktion, men her er det øverste slidlag lavet af plast i stedet for træ, og derfor er der ingen nytte i at slibe det.

Hvad gør du?

Hvis du er heldig, har de tidligere ejere lagt det nye gulv ovenpå det gamle, og så kan det måske fjernes. Der vil sikkert være limrester og sømhuller underneden, men førstnævnte kan løses med en gulvafhøvling og sidstnævnte kan være både smukt og charmerende, hvis rammerne er til det.

Er du knap så heldig, er der ikke andet at gøre end at bide i det sure æble og erstatte gulvet med et nyt trægulv. Ønsker du at bevare et originalt og traditionelt udseende, kan du være heldig at finde flotte brugte trægulve – og de kan sættes i stand med en gulvafslibning, når du først har lagt dem.